Mošti Svetog Vasilija Ostroškog čuvaju se baš u manastiru Ostrog i veruje se da imaju isceljujuće dejstvoOstrog
Foto: Facebook/Televizija Hram

Reka vernika "potekla je" sinoć do manastira Ostrog u Crnoj Gori pred današnji veliki praznik Svetog Vasilija Ostroškog, velikog čudotvorca, čija čudesa ne mogu da se izbroje. Danima pristižu hodočasnici sa svih strana sveta - pravoslavci, rimokatolici i oni islamske veroispovesti. Njegove mošti čuvaju se baš u manastiru Ostrog i veruje se da imaju isceljujuće dejstvo.

Danas je Sveti Vasilije Ostroški: Izgovorite ovu molitvu i spasite se nevolja (FOTO)

Fotografije koje je napravila Televizija Hram najbolji je dokaz tome koliko vernici poštuju ovog sveca.

Danas na njegov praznik svetu arhijerejsku liturgiju služi mitropolit Amfilohije sa sveštenstvom u Gornjem manastiru. Oko dve hiljade hodočasnika, najviše momaka i devojaka, peške je pošlo ka manastiru Ostrog da se pokloni čudotvrcu povodom njegovog praznika. Litiju su predvodili paroh podgorički protojerej Predrag Šćepanović, nastojatelj manastira Donji Brčeli jeromonah Nikon (Kokotivić), paroh zetski jerej Blažo Petrović i đakon Ivan Crnogorčević.

- Ovo je veličanstvena litija, sa molitvom Svetom Vasiliju Ostroškom za zdravlje, radost i mir - rekao je pred put otac Predrag.

Njegovo sveto telo u celosti počiva u ostroškoj isposnici, nepodložno zakonu truljenja, više od trista godina.

Dokaz svetiteljstva svetog Vasilija jeste čudotvorna moć njegovog tela.

On, koji je u svom zemaljskom životu više ličio na anđela nego na čoveka, uzdigao je svoj duh do prestola božjeg, a svoje telo obesmrtio. To sveto telo bilo je za vreme zemaljskog življenja hram duha svetoga, a posle rastanka sa dušom, postalo je riznica blagodati.

VIDEO: Poznati koji su potražili svoj mir pod Ostrogom

(Telegraf.rs)