Kao razloge za njen reizbor predsednik Srbije Aleksandar Vučić je naveo dosadašnje rezultate koje je postigla, naročito kada je reč o očuvanju makroekonomske stabilizacije.


Aleksandar Vučić, Džejms Ruf
Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Poslanici Skupštine Srbije u 14 sata reizabrali su za guvernera Narodne banke Srbije Jorgovanku Tabaković, koji je na tu funkciju predložio predsednik Aleksandar Vučić.

Od ukupno 148 prisutnih poslanika, za njen reizbor glasala su 142, dok je šest poslanika bilo udržano.

Završena skupštinska rasprava: Izjašnjavanje poslanika o Jorgovanki Tabaković za guvernera NBS u petak

Kao razloge za njen reizbor naveo je dosadašnje rezultate koje je postigla, naročito kada je reč o očuvanju makroekonomske stabilizacije.

Tabakovićeva je na funkciju guvernera izabrana 6. avgusta 2012. godine na period od šest godina.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

S obzirom da Jorgovanki Tabaković mandat ističe 6. avgusta 2018. godine, Skupštini Srbiji se predlaže da o tome raspravlja po hitnom postupku, jer je neophodno da se na vreme obezbedi kontinuitet u radu NBS.

Jorgovanka Tabaković je rođena 21. marta 1960. godine, završila je Ekonomski fakultet u Prištini, magistrirala je 1999. godine na temu "Reforma bankarskog sistema Jugoslavije", a doktorsku disertaciju "Instrumenti centralne banke - dometi i ograničenja na primeru Republike Srbije" odbranila je 2011. godine.

Poslanici su glasali i o predlogu za izbor viceguvernera, izboru članova odbora Agencije za borbu protiv korupcije, predlogu odluke o izboru predsednika sudova, kao i o Predlogu zakona o potvrđivanju dodatnog protokola o Evropskoj povelji o lokalnoj samoupravi i pravu da se učestvuje u poslovima lokalnih vlasti.

Za viceguvernera skupština je na predlog Jorgovanke Tabaković izabrala Željka Jovića.

Jović je rođen 29. 9. 1979. godine u Šapcu. Diplomirao je 2003. godine na Ekonomskom fakultetu u Beogradu na smeru finansije, bankarstvo i osiguranje.

(Telegraf.rs / Tanjug)