(KURIR TV) BIZNIS FORUM Cipras: Koridor Beograd - Solun biće most između Istočne i Zapadne Evrope


BEOGRAD - Susretom sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, grčki premijer Aleksis Cipras započeo je dvodnevnu posetu Srbiji.

Bilateralni susret održan je u Palati Srbija, a dvojica zvaničnika danas popodne će se obratiti i učesnicima biznis foruma koji u 16 časova počinje u Hotelu Metropol.

Na biznis forumu Srbija- Grčka učešće je uzelo više od 100 kompanija iz ove dve zemlje.

16.58 - Obraćanjem grčkog premijera Ciprasa zaključen je uvodni deo Biznis foruma Srbija - Grčka.

16.45 - Okupljenima se obratio Aleksis Cipras - Želim da se zahvalim premijeru Vučiću i da pozdravim poslovni svet Srbije i Grčke. Veliki broj privrednika na forumu to potvrđuje. Za mene je velika čast, da je ovaj osećaj koji imaju Grci za Srbe i Srbi za Grke može da se pretvori u energetsku snagu da se na čitavom Balkanu otvore novi putevi u vreme globalizacije kroz zajedničke projekte. Vizija se zasniva na miroljubivom suživotu naroda i zemalja i saradnji ekonomskih faktora. U centar postavljamo blagostanje i poboljšanje standarda stanovništva. Ja verujem da to predstavlja presudni cilj, doprinos grčko-srpskog prijateljstva. Srbija i Grčka dele zajednička mišljenja i vrednosti. Danas smo odlučili ja i Vučić da brzo formiramo vrhovni savet i da se na proleće održi prvo zasedanje u Solonu. Koridor Beograd - Solon će postati ključ saradnje Srbije i Grčke. Na papir stavljamo dve vizije koje mogu promenti geografiju regiona, jer verujemo da se geografija balkana menja intervencijama i ratovima, već da se menja na pozitivan i stvaralački način i zajedničko promovisanje infrastrukturnih projekata.  Posebno železničkog koridora Beograd- Solun, gde bi Grčka sa lukom Pirej bila Centar, a Srbija most između Istočne i Zapadne Evrope na putu ka Bliskom Istoku. Od zanačaja je stvaranje rečnog koridora. Smatram da je veoma značajno da možemo da planiramo, viziju naše dve zemlje, utičemo na razvoj Balkana..

16.37 - Prisutnima se obratio i premijer Vučić: Želim svima da se zahvalim što ste došli u ovolikom broju. Pokušaću da budem što kraći.. Naravno da smo prijatelji, razume se da se to može osetiti na svakom koraku. Za poslednje dve godine uspeli smo da stabilizujemo javne finansije Republike Srbije i prvi put imao suficit. Rast je bio od 2,8 procenata. Istovremeno posebno smo podigli prerađivački i industrijski sektor. Srbija sve svoje obaveze plaća na vreme.. Ponudićemo vam bolje uslove za najmanje 5 posto povoljnije. Vlada Srbije vam stoji na raspolaganju. Privlačimo ubedljivo najveći broj investicija sa Zapada. Grčke kompanije započljavaju više od 20.000 ljudi u Srbiji. Pozivam srpske privrednike da ulažu u Grčku i da zapošljavaju ljude u Grčkoj. Dobro došli u Srbiju dragi prijatelji, sad znamo gde smo dobrodošli.. Živelo prijateljstvo Srbije i Grčke, rekao je na kraju svog izlaganja Vučić.

16.29 - Prisutnima se obratio i ministar privrede Goran Knežević, koji je rekao da je Srbija politički i ekonomski stabilna zemlja. "Mogućnost saradnje Srbije i Grčke se vidi kroz investicija, novčanih davanja, posebno interesantno je poslovanje u naših 14 slobodnih zona.. U zonama investitiori su oslobođeni carina, PDV, uvoza mašina, materijala. Moguće je učešće u procesu privatizacije, a posebno 11 banja i uhostiteljskih preduzeća, tu su RTB Bor, Petrohemija i da budu veoma atraktivna. Postoji mogućnost forimranja zajedničkih firmi za izlazak na treća tržišta.. ", rekao je Knežević.

16.21 - Reč je uzeo i predsednik Privredne komore Grčke koji je rekao " Poštovani prijatelji, veoma sam srećan što sam ovde i zastupa grčku poslovnu zajednicu. Smatrama da ova poseta iskazuje tradicionalno dobre odnose Grčke i Srbije i unapređenje ekonomskih veza kroz aktivnost. Grčka je treći najveći investitor u Srbiji. Više od 200 preduzeća iz Grčke posluje u Srbiji... Značajno je još da pored ekonomske krize koje proživljava Grčka, prisustvo grčkih preduzeća u Srbiji je snažno i dinamično...Počinju nove poslovne inicijative. Uslovi su povoljni. Grčka i Srbija predstavljaju faktore stabilnosti i obe zemlje se nalaze na putu osavremenjivanja svojih privreda.. Grčka je čovrište u trgovini ka Evropi sa lukama u Pireju i Solonu, a kroz Srbiju prolaze glavni putni pravci koji povezuku Evropu sa Bliskim istokom. Grčka će biti najaktivniji podržavalac pristupanja Srbije ka EU. Mi verujemo da kroz povezivanje mogu postojati nove korisne saradnje posebno u sektoru trgovine, takođe značajna je u oblasti turizma.

16.17 - Posle kraćeg uvoda, prisutnima se obratio i predsednik PKS Marko Čadež.. On je rekao da forumu prisustvuje 400 kompanija. On je rekao da je posebno zadovoljan jer je organizovan za nepuna dva meseca sa više od 20 sklopljenih ugovora, prehrambena industrija, turizam... od bankarstva, IT sektora..

16-12 - Premijeri Vučić i Cipras stigli u salu, uskoro se očekuje početak biznis foruma.

16.10 - Sala Hotela Metropol prepuna je učesnika srpsko - grčkog biznis foruma. Uskoro se očekuje dolazak premijera dve zemlje.

>

16.05 - Među prisutnima na Biznis forumu su predsednik RS Milorad Dodik, ministar odbrane Zoran Đorđević, energetike Aleksandar Antić i privrede Zoran Knežević. Uskoro se očekuje dolazak premijera Vučića i Ciprasa i početak foruma.

Dobili smo potvrdu da je rast u 2016. godini svakako bio preko 2,8, a pre svega je zabeležen ogroman rast prerađivačke proizvodnje, dok ćemo januar završiti sa rekordnim suficitom. Ovim povezivanjem smo i mi bliži Grčkoj, a i ona istočnoj Evropi, rekao je Vučić danas na satstanku sa grčkim premijerom.

Cipras je dodao da pored železničkog povezivanja, Grčka ima u planu još jedan projekat koji bi značajno mogao uticati na geografiju Balkana, jer ona, kako je rekao, ne mora da se menja samo ratovima, već i miroljubivom saradnjom.

(KURIR TV/EPK)