Snažno nevreme je zahvatilo Crnu Goru, a u Heceg Novom ima i povređenihNevreme oštetilo dva manja aviona na Aerodromu Tivat
Foto: bokanews.me

Veliko nevreme zahvatilo je noćas oko 3 sata Tivat, a preko dela platforme aerodroma namenjenog za parkiranje vazduhoplova iz kategorije tzv. generalne avijacije, bukvalno je prošla pijavica. Snažno nevreme pogodilo je i područje Herceg Novog, gde su dve osobe povređene, a oluja je nanela štetu Bolnici Meljine. Olujni vetar pogodio je danas Boku Kotorsku, a još jedna pijavica uočena je iznad Luštice, koja je krenula ka Budvi. 

Pijavica je zahvatila dva parkirana mala poslovna aviona tipa "Piaggio P-180 Avanti" od kojih je jednog zarotirala oko svoje ose za oko 180 stepeni, ali mu nije nanela veća oštećenja.

Drugi avion identičnog tipa prošao je značajno gore jer ga je jaki vetar bukvalno podigao sa tla, okrenuo i "tresnuo" nazad na platformu, prilikom čega je na avionu slomljena leva glavna noga stajnog trapa, a oštećen je i deo trupa i verovatno elisa na levom motoru.

Olujni vetrovi i grmljavina uskoro stižu u Srbiju, a ovi delovi su prvi na udaru: Nepodnošljiva sparina može da znači samo jedno

U incidentu nije bilo povređenih, a nije oštećen ni jedan od susednih aviona koji su bili parkirani u blizini dva "Piaggia" koje je pijavica podigla.

Avion koji je pijavica podigla i bacila na zemlju Foto: bokanews.me

Kako Vijesti nezvanično saznaju, oba aviona bila su parkirana i obezbeđena podmetačima ispod točkova u skladu sa svim propisima, a njihova težina od 6 tona nije nalagala potrebu da eventualno dodatnim kaiševima i sajlama, oni budu ankerisani - privezani za podlogu. Ankerisan nije bio nijedan od okolnih vazduhoplova, uključujući i mnogo lakši, oko 2 tone težak helikopter, a koje oluja nije pomerila.

Osim same putanje kretanja pijavice koja je "prešla" preko dva "Piaggia", stručnjaci smatraju da je u tome presudnu ulogu imala jedinstvena aerodinamička forma aviona tipa "Piaggion Avanti" koji imaju tzv. patka-sistem, odnosno glavne horizontalne upravljačke površine su im smeštene na nosu, umesto na repu. Stoga prednji deo ovog aviona ima značajno veći uzgon, pa je jakom vetru bilo i lakše da "podigne" parkirani vazduhoplov i zarotira ga.

O snazi pijavice koja je sinoć prošla tim delom aerodroma govori i nekoliko iz zemlje počupanih i oborenih velikih reklamnih bilborda uz obližnju magistralu. O incidentu su obavešteni vlasnici dva oštećena aviona, osiguravajuće kompanije kao i nadležne službe Agencije za civilno vazduholovstvo Crne Gore.

Teško oštećeni "Piaggio" američkih registarskih oznaka N 977 RS, ostaće do daljnjeg na platformi, dok ga ne pregledaju tehničari i odluče kako ga ukloniti bez daljih oštećenja. Uprkos nevremenu koje se u međuvremenu značajno stišalo, saobraćaj na aerodromu Tivat odvija se redovno u zavisnosti od nivoa vidljivosti.

Nevreme napravilo haos na aerodromu u Tivtu Foto: bokanews.me

- U noći između petka i subote, u 2:59 sati usled velikog nevremena koje je zahvatilo Crnu Goru, oštećena su dva aviona generalne avijacije tipa P-180 koji su bili propisno parkirani na aerodromu Tivat na svojim pozicijama. Reč je o avionima teškim preko 6 tona koje je zahvatila pijavica, što dovoljno govori o jačini nevremena. U toku je uviđaj - rekao je generalni direktor ACG Danilo Orlandić koji je sa saradnicima došao u Tivat i prisustvuje uviđaju na mestu incidenta.

On je dodao da će uskoro na lice mesta izaći i predstavnici osiguravajućih kuća kako bi procenili nastalu štetu.

Foto: portalanalitika.me

OLUJA NAPRAVILA HAOS U HERCEG NOVOM

Olujni vetar koji je protekle noći duvao brzinom od preko 100 kilometara na sat naneo je veliku štetu na hercegnovskoj rivijeri. Dve osobe su povređene, a jedna je zadržana u Bolnici Meljine. Oštećeno je pedesetak kuća, a za sve porodice kojima su tokom nevremena oštećeni domovi organizovan je prihvatni centar u dvorani Sportskog centra Igalo, saopšteno je iz Opštine Herceg Novi.

Najviše su stradale Meljine. Demolirane su benzinska pumpa, perionica automobila, kvantaška pijaca, raskriven je deo krova Vatrogasnog doma, ograda Bolnice.

Oluja je nanela velike štete i Bolnici Meljine. Srećom povređenih nije bilo. Štete su evidentirane na svim odeljenjima, polomljena su stakla, a polomljena su i stabla u bolničkom dvorištu. Kompletno osoblje je na radnim mestima, a u toku je rašćišćavanje.

Foto: portalanalitika.me

Pijavica je odnela krov sa kabineta na internom odeljenju, sva stakla su polomljena. Na tehničkoj službi do krova je otpao, a stradale su kuhinja i kupatilo.

Oluja je prevrtala automobile, čak i kombi vozila i kamione, oštetila dosta zelenila, padala su stabla na Savini.

Foto: portalanalitika.me

- Oštećenja su i na Podima, Brajkovini, i u Kamenarima - kazala je načelnica Komunalne policije, Marija Andrić.

Ekipe komunalne policije su na terenu od tri sata posle ponoći i popisuju štetu.

Foto: portalanalitika.me

VIDEO: Jako nevreme pogodilo Sloveniju i Hrvatsku

(Telegraf.rs/Vijesti.me, foto: bokanews.me/ portalanalitika.me)