Šta je gledao narod Severne Koreje sa samita


Severna Koreja, Pjongjang, samit
Foto: Profimedia

Stanovnike Severne Koreje je u ponedeljak ujutru dočekala vest da je njihov vođa sleteo u Singapur na samit sa američkim predsednikom Donaldom Trampom.

Omiljena TV spikerka Ri Čun Hi je na državnoj televiziji obavestila naciju da je Kim sleteo, samit nazvala "prvim istorijskim" koji okuplja pažnju i nade čitavog sveta, prenosi Si-En-En.

Susret Trampa i Kima Foto: Tanjug/AP

Severnokorejkci okupili su se ispred železničke stanice u Pjongjangu, kako bi pratili vesti o Kimu preko velikog ekrana.

Tramp ranije napustio Singapur i krenuo put SAD: Nismo mogli ništa više da učinimo

Narod Severne Koreje video je samo Kimov obilazak Singapura Foto: Tanjug/AP

Masa je gledala u fotografije kako se Kim iskrcava iz aviona Er Kine i rukuje sa singapurskim premijerom Li Hsjen Lungom u nedelju.

Državna centralna novinska agencija Koreje, KCNA, opisala je razgovore kao "široke i duboke", dodajući da će se dvojica lidera usredsrediti na uspostavljanje novih odnosa između Severne Koreje i SAD, trajnog mira i denuklearizacije.

Narod u Severnoj Koreji prati preko velikog ekrana Kimovu posetu Singapuru Foto: Tanjug/AP

Identični izveštaj objavljen je i na naslovnoj strani državnih novina "Rodong Sinmun", sa pratećim uvodnikom koji raspravlja o uspostavljanju fer međunarodnih odnosa.

KCNA je prenela i noćni izlazak Kim Džong Una i njegov obilazak Singapura.

Severnokorejci čekaju autobus na stanici, ne znajući šta je njihov vođa pričao sa Trampom Foto: Tanjug/AP

- Imao je pogled na noć u Singapuru iz ptičije perspektive sa korva hotela "Marina Bay Sands", kao i brifing o društvenom i ekonomskom razvoju - objavila je agencija.

CNN prenosi da je običan narod prvi put dobio detalje o ciljevima samita Trampa i Kima, koji je KCNA najavila u maju.

Severnokorejska vlada čvrsto kontroliše tok informacija unutar zemlje, a prosečni mediji su često kažnjavani zbog konzumiranja medija koje Pjongjang nije sankcionisao.

Ljudi u Severnoj Koreji kreću na posao Foto: Tanjug/AP

Međutim, državna televizija u Severnoj Koreji nije prenela snimke susreta Kim i Trampa.

Bi-Bi-Si prenosi da je televizija počela emitovanje u isto vreme kao i uvek, u 15 sati po lokalnom vremenu, ali nije prikazala snimke sa sastanka dvojice lidera.

Umesto toga, preneli su kratku vest o Kimovim obilascima znamenitosti u Singapuru, ali bez fotografija ili snimaka njegove turneje.

Bilbord na kom su Kimovi otac i deda Foto: Tanjug/AP

Dok je Tramp govorio na konferenciji nakon samita sa Kimom, državna televizija emitovala je edukativni program za decu o poštovanju pravila u saobraćaju.

Državna televizija nije prikazala ni jedan snimak ili fotografiju sa sastanka Kima i Trampa u Singapuru.

VIDEO: Koji je lider pobedio u ratu govora tela?

(Telegraf.rs)