- Naša je obaveza da sprečimo to na način na koji umemo - kazao je Damjanović novinarima u Skupštini Srbije


Miljan Damjanović, miredita
Foto: Promo/mireditadobardan.com

Poslanik Srpske radikalne stranke Miljan Damjanović najavio je danas da će ta stranka sa svojim simpatizerima sprečiti održavanje festivala „Merdita, dobar dan“ u Beogradu, ukoliko nadležni državni organi Srbije ne spreče tu manifestaciju i rad Inicijative mladih za ljudska prava koja je organizuje.

Albanci provocirali Srbe performansom o silovanju usred Beograda, pa izazvali incident (VIDEO) - ovako je izgledao prošlogodišnji skandal tokom održavanja festivala.

- Pozivamo predsednika, premijera, ministra policije i celu Vladu Srbije da pod hitno izađu sa stavom i da spreče održavanje manifestacije koja promoviše nezavisno Kosovo i spreče rad te organizacije. U suprotnom, naša je obaveza da sprečimo to na način na koji umemo - kazao je Damjanović novinarima u Skupštini Srbije.

On smatra da Srpska radikalna stranka ne pravi haos time što će sprečiti održavanje festivala, već da to čini druga strana koja pokušava da u glavnom gradu Srbije organizuje „antiustavnu i protivzakonitu manifestaciju koja podriva srpske nacionalne interese“.

Damjanović je dodao da od nadležnih organa očekuje da spreče rad kako Inicijative, tako i drugih nevladinih organizacija koje krše Ustav Srbije.

Foto: Tanjug/Filip Kraincanin

- Ne može država da sa jedne strane govori da je Kosovo deo Srbije, a onda sprovodi aktivnosti koje govore da je Kosovo nezavisna država - kazao je on.

On je dodao da za Srpsku radikalnu stranku ne bi bilo sporno da manifestacija govori o teritoriji južne pokrajine Srbije, ali je ocenio da je u pitanju događaj koji govori o „državi Kosovo, koja će neku svoju kulturu prezentovati u Beogradu - i to je nedopustivo“.

Festival „Mirdita, dobar dan“ je jedinstven događaj koji od 2014. godine beogradskoj publici predstavlja kulturnu i društvenu scenu Kosova, a biće održan od 30. maja do 2. juna, najavila je ranije Inicijativa mladih za ljudska prava.

(Telegraf.rs / Tanjug)