On je istakao i da Slovačka snažno podržava politiku vojne neutralnosti i politiku koju vodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić.


Aleksandar Vulin
Foto: mod.gov.rs

Politika Slovačke je politika doslednog prijateljstva prema Srbiji, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin koji je danas razgovarao sa ministrom odbrane Slovačke Peterom Gajdošem, koji prvi put boravi u zvaničnoj poseti našoj zemlji.

Napad na policajce ne sme se tolerisati, to je napad na državu: Reakcije ministara unutrašnjih poslova i odbrane

- Vlada Slovačke Republike još jednom je potvrdila da će sačuvati svoju principijelnu poziciju kada je u pitanju nepriznavanje lažne države Kosovo i da Slovačka nikada neće priznati Kosovo. Takođe, Slovačka je podržala poziciju Srbije kada je u pitanju postojanje vojske Kosova i složila se da nikakva vojska Kosova ne može da postoji, kao i da ništa što je u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 ne može da se implementira na prostoru Kosova i Metohije - naglasio je Vulin, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Foto: mod.gov.rs

On je istakao i da Slovačka snažno podržava politiku vojne neutralnosti i politiku koju vodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Foto: mod.gov.rs

Ministri su, pored ostalog, razgovarali o saradnji u oblasti odbrane, političko-bezbednosnoj situaciji u regionu, kao i o zajedničkom učešću u multinacionalnim operacijama u svetu.

Kako je ministar Vulin istakao, politika Slovačke je politika doslednog prijateljstva prema Srbiji.

Foto: mod.gov.rs

- Slovačka će nastaviti da u svakom međunarodnom forumu podržava poziciju Srbije i, gde god postoji mogućnost da Slovačka govori, zastupa stavove Srbije. Zahvalan sam na takvoj poziciji, a posebno kao Ministarstvo odbrane, što ćemo nastaviti svoju saradnju i što nam naša politika vojne neutralnosti omogućava da sarađujemo i sa Istokom i sa Zapadom, uvek vodeći računa o interesima Srbije - naveo je Vulin.

Ministar odbrane Slovačke zadovoljan je današnjim razgovorima sa srpskim kolegom.

Foto: mod.gov.rs

- Razgovarali smo o našoj uzajamnoj, sadašnjoj i budućoj saradnji. Zajedno gradimo mir i saglasni smo da protiv terorizma, ekstremizma i ilegalne migracije moramo da se borimo zajedno. Samo zajedničkim snagama i naporima možemo postići mir. Primer toga je naše učešće u misiji na Kipru, gde ne samo da uživamo u miru i demokratiji već suprotno, zajedno ih gradimo, obezbeđujemo i širimo u svetu - rekao je Gajdoš.

Prema njegovim rečima, učiniće se sve da bi u zajedničkoj misiji na Kipru nastavili i dalje da radimo.

Foto: mod.gov.rs

- Želimo zajedničku saradnju u okviru obuke, obrazovanja, zdravstva i modernizacije, kao i da se što pre proširi i vojno-vojna i civilno-vojna saradnja, što će biti u korist svima nama. Verujem u nastavak i produbljenje naše saradnje - istakao je Gajdoš.

On je rekao da se u Srbiji oseća kao u rodnoj zemlji Slovačkoj i kao prijatelj.

Foto: mod.gov.rs

-  Drago mi je što sam juče položio venac u Kragujevcu na Groblju slovačkim palim vojnicima u Prvom svetskom ratu. Zahvalio bih srpskim prijateljima što se na odgovoran način ponašaju prema spomeniku i čuvaju ga od zaborava. To jeste spomenik slovačke istorije, ali je i sastavni deo naše srpsko-slovačke istorije -rekao je ministar odbrane Slovačke, navodi se u saopštenju.

VIDEO: Šta je sledeće? Albanci KAMENUJU Srbe koji slave slavu

(Telegraf.rs / Tanjug)