Situaciju u Srbiji i regionu treba posmatrati kroz sistem spojenih sudova i ukazuje na oštru sukobljenost u ovom regionu geopolitičkih interesa najmoćnijih sila sveta


Srbija, mapa, špijuni, špijunaža
Foto-ilustracija: pixabay.com, Telegraf

Srbija je na meti obaveštajnih službi šezdesetak zemalja, koje su stvorile agenturu spremnu za subverzivna dejstva, lasniranje lažnih vesti i uznemiravanje javnosti, ocenjuje za "Politiku" profesor Milan Mijalkovski.

Nora, Aleksandar i Šumadija: Srpsko oružje dominira na Sajmu u Parizu (FOTO)

Mijalkovski smatra da sve što se dešava u Srbiji može da se posmatra kroz neki unutrašnji razlog, ali da to treba dovesti u kontekst sa interesima stranog faktora.

Nekadašnji dekan Fakulteta bezbednosti kaže da situaciju u Srbiji i regionu treba posmatrati kroz sistem spojenih sudova i ukazuje na oštru sukobljenost u ovom regionu geopolitičkih interesa najmoćnijih sila sveta - SAD, Rusije i Kine, Turske kao regionalne sile, ali i transnacionalnog faktora koji mnogi zanemaruju - islamista.

Svemu treba dodati, prema njegovim rečima, i "agresivni nastup" zapada, pre svega EU, u pogledu KiM.

Na osnovu iskustva i dugogdišnjeg praćenja situacije, Mijalkovski kaže da Srbiju "istražuju" obaveštajne službe šezdesetak zemalja.

- Imajući u vidu da to čine skoro tri decenije, to znači da su one stvorile takve pozicije, takvu agenturu od uticaja u Srbiji koja je spremna, osposobljena, školovana da izvodi raznovrsna subverzivna dejstva, počev od grupa za pritisak, lansiranja kojekakvih laznih vesti, uznemiravanja javnosti. Njihove mogućnosti su respktabilne i stalno se osnažuju raznim aktivnostima, pre svega tajnim, ali i javnim - ocenjuje Mijalkovski.

Na pitanje šta im je glavni cilj, on odgovara da žele da prinude Srbiju na što hitnije priznavanje lažne države Kosovo.

- Kako otpor prema takvom njihovom cilju jača, treba ocekivati da će oni pojačavati raznovrsne pritiske. Mislim da tako treba gledati na aktuelnu bezbednosnu situaciju i perspektive - ocenjuje Mijalkovski.

(Telegraf.rs/Tanjug)