Neophodno je poznavanje engleskog i nemačkog jezika, kao i radno iskustvo vozača


kamiondzije irak
Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

Poslovi u inostranstvu odavno privlače pažnju građana sa ovih prostora, a posebno ako su dobro plaćeni. Još ako isti uslovi važe i za građane zemalja koje nisu članice EU, kao što je to slučaj sa stanovnicima država članica, radost i motiv acija za odlazak postaju još veći.

Nedavno se na stranici koja oglašava ponudu poslova u Nemačkoj našao i oglas kojim se traži 30 vozača kamiona, ali za Irak.

>>> Zašto niko neće u vozače? Nedostaje 51.000 kamiondžija, a ne pomaže ni bezobrazno velika plata

Navodi se da je reč o špediterskoj kompaniji iz te zemlje, kojoj su neophodni vozači C, E ili D kategorije i to za stalni radni odnos.

Špediterskoj firmi iz Iraka potrebno 30 vozača kamiona - Foto: Telegraf

Poslodavac traži potvrdu o položenoj kategoriji i KOD 95 koja omogućava obavljanje prevoza tereta, odnosno prevoza putnika u zemljama EU. Oznaka KOD 95 upisuje se u vozačku dozvolu na zadnjoj strani i obnavlja se na svakih pet godina.

Ipak, iako poslodavac zahteva upisan i KOD 95, to ne znači da tza posao mogu da se prijave samo građani zemalja članica EU. Naprotiv, poziv je otvoren za sve.

Neophodno je poznavanje engleskog i nemačkog jezika, kao i radno iskustvo vozača.

Predviđeno je da se vozi 40 sati nedeljno, a za obavljen posao, radnicima je zagarantovana plata od 5.200 evra.

Traže se i vozači autobusa - Foto-ilustracija: Pixabay

U oglasu se navodi i da je obezbeđen smeštaj ukoliko se vikendom neko nađe u firmi, ali i da se za hranu budući radnici moraju pobrinuti sami. Ukoliko želite da se prijavite za ovaj posao, detalje možete pronaći ovde.

Plata je svakako primamljiva, ali da li je bezbednost vredna tog novca?

Da je situacija u Iraku vrlo nestabilna, govore česti bombaški napadi, ali i rat sa Kurdima na severu zemlje.

Poslednja eksplozija koja je potresla prestonicu Iraka, dogodila se prošle nedelje i tada je poginulo osam osoba, a 27 ih je ranjeno. Eksplodirao je automobil-bomba u bagdadskom kvartu Sadr siti. S druge strane, turske snage već mesecima bombarduju severni deo zemlje, gde se nalaze uporišta Kurda.

VIDEO: Kamion bez vozača išao 60 metara u rikverc

(Telegraf.rs)