UŽIVO ČELIK 2017, VOJNA VEŽBA U NIKINCIMA Grmi na poligonu, ovako gaze miloš i lazar! Ovo je ALAS!


BEOGRAD - Na vojnom poligonu Nikinci, tačno u 10 sati, počela je svečanost i vojna vežba "Čelik 2017" kojom se obeležava Dan Vojske Srbije, Dan pobede nad fašizom, kao i dan i Dan Evrope.

10.50 - Zvanicama je prikazan raketni sistem "alas".

> Foto: Ministarstvo odbrane Srbije Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

10.43 - U toku je demonstracija dejstva helikoptera i gađanje protivoklopnim raketama u metu, a potom je usledilo i gađanje avionom "orao", koji je modernizovan i ima novi nišanski sistem, kao i širok spektar naoružanja. Ovaj avion može da nosi više od tri tone ubojnog tereta. Zvanicama u Nikincima prikazano je dejstovovanje aviona "orao".

10.38 - Tenkovi i mitraljezi paljba! Tenkovi gađaju u metu.

10.20 - Prikazani su "miloš" i "lazar", a potom je usledila i detaljna demonstracija samohodnog vozila "miloš" koji je podrška izviđačkim jedinicama. Potom je prikazan i lazar 3 u akciji.

> Početak vežbe na poligonu (Foto: Printscreen) Početak vežbe na poligonu (Foto: Printscreen)

10.15 - Počela vojna vežba. Pripadnici Vojske Srbije pokazali su gađanje...

> Foto: Printscreen Foto: Printscreen

... snajperskom i automatskom puškom.

> Foto: Printscreen Foto: Printscreen

10.00 - Intoniranjem himne Bože pravde počela je svečanost u Nikincima. Predsednik Tomislav Nikolić je uz zvuke koračnice "Pozdrav komandantu" izvršio smotru garde.

> Foto: Printscreen Foto: Printscreen

Na poligon su u međuvremenu pristigli i premijer Aleksandar Vučić, predsednik RS Milorad Dodik.

> Foto: Printscreen Foto: Printscreen
Ceremoniji prisustvuje premijer Aleksandar Vučić, predsednik Tomislav Nikolić, diplomatski kor i mnogobrojni gosti,
> Foto: Printscreen Foto: Printscreen
a neposredno pred početak smotre stigli su šef srpske diplomatije Ivica Dačić, ministri Zlatibor Lončar, Dušan Vujović, Aleksandar Vulin, zatim Slavica Đukić Dejanović...
> Foto: Printscreen Foto: Printscreen
Na vežbi "Čelik 2017" biće prikazano najsavremenije srpsko naoružanje i vojna oprema, koje proizvodi odbrambena industrija Srbije, kao i deo sposobnosti Vojske Srbije. Građanima će prvi put biti predstavljeni raketni sistem "Alas", najnovija srpska puška, višenamenska oklopna vozila "Miloš" i "Lazar", raketni sistemi "Morava" i "Oganj", samohodna haubica "Nora". Ovo moderno naoružanje predstavljaće i snažan izvozni adut Srbije.
> Foto: Printscreen Foto: Printscreen
Ministar odbrane Zoran Đorđević sa saradnicima je posetio prekjuče pripreme za prikaz na kojem će pored pripadnika Vojske Srbije učestvovati i pripadnici policije. Pripreme za vežbu počele su još krajem februara, a atraktivni program predviđa bojevo gađanje artiljerijskim i raketnim naoružanjem i prikazano dejstvo tenkova, vazduhoplova i pešadijskog naoružanja.
Vežbu prati više od 130 novinara

Više od 130 novinara prati današnju vojnu vežbu "Čelik 2017" na poligonu Nikinci, i centralnu ceremoniju povodom Dana pobede i Dana Vojske Srbije.

(EPK/A. M./Foto: Andrej Mlakar)