(VIDEO) IZBACILI SPOMEN-PLOČU SRPSKIM BORCIMA: Ovako se u prijedorskom Impru radi po halal programu


Novi vlasnik iz Cazina uveo je nova pravila rada u prijedorskoj Mesnoj industriji "Impru", a prva odluka koju je donio nakon preuzimanja od austrijske HETE bila je uklanjanje spomen- ploče za pet poginulih boraca VRS, radnika tog preduzeća i uvođenje halal programa.

Na zahtev "Agro Holdinga" Boračka organizacija Prijedor uklonila je spomen-ploču radnicima "Impra" koji su poginuli braneći Republiku Srpsku. Usmeno obrazloženje bilo je kratko i jasno.

> Zoran Predojević: Spomen-ploča srpskim borcima smeta upravi Zoran Predojević: Spomen-ploča srpskim borcima smeta upravi

"Ta ploča navodno smeta za poslovne kontakte s ljudima koji će kupovati proizvodnju iz 'Impra'", rekao je Zoran Predojević, predsednik Boračke organizacije Prijedor. Spomen-ploča petorici palih boraca preneta je u spomen-sobu u Brezičanima, nadomak nekadašnjeg "Impra".

Zahtev za skidanje ploče palim borcima bio je samo početak priče. Nekad u "Impru", a danas u "Agro Holdingu", po zahtjevu novog vlasnika iz Cazina radi se prema tzv. "halal programu". U to se uverio i mesar Stojan Čarakovac, koji je posle 25 godina radnog staža u "Impru" otišao u "Agro Holding" tražeći posao. Islamske uslove rada izdržao je samo jedan dan.

> Stojan Čarakovac: Njihov čovek po njihovom običaju kada kolje životinju viće alah egber. Ja to ne mogu (Foto: Printscreen YouTube/RTRS) Stojan Čarakovac: Njihov čovek po njihovom običaju kada kolje životinju viće alah egber. Ja to ne mogu (Foto: Printscreen YouTube/RTRS)

"Njihov čovek po njihovom običaju kada kolje životinju viče alah egber. Јa to ne mogu. Radio sam samo jedan dan na njihov način i dalje nisam mogao. Nije mi ni plaćen taj dan, niti mi treba", kaže Čarakovac. I nije jedini. Nije zapamćeno, kažu, da posle klanja goveda hodža čita molitvu, što se događa u prijedorskoj mesnoj industriji.

>

Pogoni "Impra" su, tvrde upućeni, bili opremljeni najsavremenijim mašinama za preradu mesa. Danas nema ništa osim improvizovanih klaonica, a ukinuta je i linija za preradu svinja. "Agro Holding" izvozi meso u islamske zemlje. Nezvanično se saznaje da iza kupovine "Impra" stoje, između ostalih, i neki od bivših članova Islamske zajednice u BiH. Novac za celu "Improvu" priču navodno stiže iz arapskih zemalja.

Da od toga nemaju ništa ni tamošnji sitni proizvođači stoke, pokazuje činjenica da cazinski vlasnici u okviru svoje proizvodnje imaju i uzgoj goveda.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Šta je Trampov specijalac poručio Rusima iz Beograda?