(VIDEO) SPASAO ŽENU OD GUŠENJA: Dr Hajmlih prvi put upotrebio hajmlihov zahvat


Američki lekar Henri Hajmlih, koji je izumeo "hajmlihov zahvat" za izbacivanje hrane ili drugih predmeta iz grla, prvi je put upotrebio tu tehniku da bi spasao jednu ženu u svom staračkom domu.

Dr. Hajmlih (96) je izjavio da je zahvat pokazao nebrojeno mnogo puta, ali se nikad do sada nije našao u situaciji da ga upotrebi, preneo je Bi-Bi-Si.On je uspeo da spase od gušenja 87-godišnju ženu, kojoj je u grlu zapelo parče mesa sa delićem kosti. "Do tog dana nisam zaista znao da li sam sposoban da izvedem taj zahvat", rekao je Hajmlih.

Absolutely incredible! At 96, Dr. Henry Heimlich uses his own technique for the first time to save someone: http://fcnews.tv/1NSxUTI

Posted by >First Coast News on >Friday, May 27, 2016

On je tog dana večerao u staračkom domu "Dupri Haus" u Sinsinatiju zajedno sa još osam ili devet ljudi, kad se okrenuo da priča sa jednom ženom za svojim stolom i primetio da se guši. "Tri puta sam je pritisnuo ispod grudnog koša kad je izletelo parče mesa i posle toga joj je bilo dobro", rekao je Hajmlih.

Osoblje staračkog doma je žurno prišlo stolu kad su videli da se žena guši, ali su se zatim odmakli kako bi napravili prostora da Hajmlih izvede svoj zahvat. "Sama činjenica da je taj zahvat izveo 96-godišnji čovek je impresivna", izjavio je za lokalni list "Sinsinati Inkvajerer" Hajmlihov sin, Fil. Dr. Hajmlih, koji je "hajmlihov zahvat" izumeo 1974. godine, redovno pliva i fizički je aktivan.

>Dr. Heimlich Uses Own Maneuver On Choking Woman

The Heimlich was named after him, but he had never actually performed the maneuver on a choking victim until the age of 96. Dr. Henry Heimlich speaks about what it was like to help save a woman's life using his own technique. http://abcn.ws/1U0ngGX

Posted by >ABC World News Tonight with David Muir on Friday, May 27, 2016